Zonder reisorganisatie naar Australië met een WHV

Zonder reisorganisatie naar Australië met een WHV

Met of zonder reisorganisatie naar Australië? Deze vraag kom ik regelmatig tegen op o.a Facebook. Zelf ben ik zonder gegaan en  dit beviel me prima, je moet even weten wat je precies moet regelen maar als je dat weet is het prima te doen.
Ik heb wat reizigers gesproken die het fijn vonden om met een organisatie te gaan, dit is prima en moet je zeker doen als je dit fijn vind. Maar voor mijn gevoel vragen ze er veel te veel geld voor. Het is makkelijk, ze maken je wegwijs, regelen dingen voor je en je ontmoet alvast wat mensen. Maar met deze checklist is het niet nodig:

vraag je visum aan
Je visum kan je aanvragen via [deze] link. Dit is de website van de overheid en ze vragen er niet meer geld voor dan nodig is. Tijdens het aanvragen van je visum vragen ze om veel informatie. Als je dit allemaal invult en er is niks aan de hand ontvang je je visum. De wachttijd is verschillend, ik had mijn visum binnen twee weken maar ik heb ook gehoord dat het enkele seconden of maanden kan duren.  Soms vragen ze om extra informatie en moet je langs een dokter of testen laten doen. Hier weet ik verder het fijne niet van maar dit kan je vast ergens anders terugvinden.

regel een reisverzekering
Afhankelijk van hoe lang je wegblijft ga je opzoek naar een reisverzekering. Als je langer wegblijft dan acht maanden is het verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente. Hierna kan je ook je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. (vergeet ook je zorgtoeslag niet stop te zetten) Hierna kan je op zoek gaan naar een lang op reis verzekering. Ik heb de mijne afgesloten bij Allianz. (globetrotter reisverzekering)

Boek je vlucht en hostel voor de eerste dagen
Het laatste wat je moet regelen voordat je aan het grote avontuur gaat beginnen is het boeken van je vlucht en hostel voor de eerste dagen. Het is handig om een week op dezelfde plek te blijven omdat ze dan je bankpas naar het hostel  kunnen sturen. Hoe en wat lees je in de volgende stappen. Voor het boeken van de vlucht is het handig om skyscanner te gebruiken. Als je een goede vlucht heb gevonden boek dan op de website van de maatschappij zelf , dit kan vaak nog wat geld schelen. 
______________________________________________

Regel een Australisch telefoonnummer
Een Australisch telefoonnummer is niet alleen makkelijk voor het regelen van werk, maar ook heb je dit nodig bij het aanvragen van je bankrekeningnummer en TFN. Je hebt veel keus tussen verschillende providers maar eerst moet je bepalen wat je wil. Wil je alleen een nummer of wil je een nummer en data? De providers waar ik het meeste over hoor en in de oostkust het beste bereik hebben zijn: Telstra, OPTUS en Vodafone. Zelf zit ik op dit moment in de westkust en heb ik Amaysim. Hier moet je je even goed in verdiepen maar dan kom je er wel uit.

vraag je TFN (gratis) aan
Een TFN nummer heb je nodig als je gaat werken, je moet het zien als een soort van BSN nummer wat je in Nederland hebt. Je werkgever heeft dit nodig in verband met belasting etc.. Het nummer kun je aanvragen  via [deze] link. Let op! Betaal nooit geld voor het aanvragen van dit nummer. Doe je dit wel dan regelt een organisatie dit voor je, dit is niet nodig want dit kan je makkelijk zelf.

Het kan tot 28dagen duren voordat je het nummer krijgt en je wilt natuurlijk niet zolang weken op dezelfde plek blijven (denk ik). Als dit wel het geval is geef dan het adres op waar je verblijft. Is dit niet het geval vraag je hostel waar je verblijft of het goed is om hun adres op te geven. Vraag op de laatste dag van je verblijf in het hostel of ze post heebben ontvangen waarin jou TFN nummer staat. Is dit het geval dan heb je geluk, zo niet mail het hostel dan (na ongeveer 3 weken) of ze het TFN nummer via de mail naar je kunnen opsturen. Aan alleen het nummer heb je genoeg, de brief heb je niet nodig.

loop een bank binnen
Heb je dit allemaal geregeld  is het tijd om een Australische rekening te openen. Erg handig als je geld wil gaan verdienen en om de creditcardkosten te omzeilen. Zelf heb ik mijn rekening bij Commonwealth gergeld maar je kan natuurlijk zelf kiezen welke bank jou het beste gevoel geeft. Loop de bank binnen en zeg dat je een rekening wilt openen. Binnen een uur sta je weer buiten met een rekening. De bankpas sturen ze op naar het adres waar je verblijft. Bij Commonwealth duurde dit 7 dagen. Ook heb je een Superannuation nodig, vaak kan je dit ook bij je bank regelen. Vraag even bij hun na hoe dit zit maar je hebt het nodig als je wilt gaan werken (ook dit is weer belastingtechnisch)

Om geld over te maken van je Nederlandse naar je Australische rekening is het handig om websites zoals Transferwise te gebruiken. Om dit goedkoop t doen kan je via de FB groep Dutchies in Australië via zoeken opzoek gaan naar een Transferwise link.

Medicare
Heb je je Nederlandse zorgverzekering aangehouden? dan kan je dit pasje aanvragen, zo niet dan heb je (als het goed is) genoeg aan je reisverzekering. De Medicare pas kan je aanvragen bij het Australian goverment. En is handig als je een bezoekje moet brengen aan bijv.. de dokter.

 

 

Alles geregeld? Succes met het vinden van werk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *